• Podcasty
  • Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Česnekové bochánky s bejlím

Filipojakubská noc byla v dobách našich babiček spojena s celou řadou magických úkonů na ochranu polí, hospodářských usedlostí, dobytka a v neposlední řadě i lidí před čarodějnicemi. A co se připravovalo na tento svátek v kuchyni?

03:00

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Vydává: Český rozhlas

Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.

Web

Včera 02:56

Babiččin likér z bejlí

K likérům z bylinek, které měly léčivé vlastnosti, se ještě vrátíme. Některé receptury jsou tajné, ale Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nějakou ještě určitě mají.

Před 2 týdny 02:38

Vejce na kyselo

V předvelikonočním období se v životě našich babiček prolínaly pohanské i křesťanské tradice. Jak se Pašijový týden projevil nejen v kuchyních, se dozvíme od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního. A vařit budeme vejce na kyselo.

Před 2 týdny 03:01

Polívka z jarních bylinek

Na Zelený čtvrtek nesmělo v dobách našich babiček na stole chybět jídlo s čerstvými zelinkami, a tak nás tentokrát čeká recept na polívku z jarních bylinek.

Před 2 týdny 02:52

Zadeček z beránka nebo kůzlete

V receptech našich babiček si tentokrát připomeneme kořeny Velikonoc a přidáme postup přípravy zadečku z beránka nebo kůzlete. Recept je z Domácí kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1826.

Před 2 týdny 02:52

Zemčátka s vejci

Třetí den Pašijového týdne - Šedivé úterý - byl v minulosti spojený především s velkým gruntováním hospodářských stavení. Připomeňme si, co hospodyně v úterý vařily.

Před 2 týdny 03:00

Dort velikonoční I.

V receptech našich babiček si dnes připomeneme obřadní pečivo spojené s Velikonocemi a zkusíme velikonoční dort.

Před 2 týdny 02:41

Ocet s květy violky

K jaru neodmyslitelně patří fialka, nebo chcete-li violka, ze které si s Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením připravíme léčivý ocet.

Před 2 týdny 03:00

Kolednické koláče

Na červené pondělí, tedy den velikonočního koledování, si připomeneme, že pomlázka nebyla jen spletené proutky, ale také koleda. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poradí, jak upéct pro koledníky koláče.

Před 2 týdny 02:25

Šeříkový sirup

Jednu z nejvýraznějších vůní jara má šeřík. Z jeho květů připravíme podle receptu našich babiček šeříkový sirup. Je výborný, tak akorát voňavý a zároveň léčí.

Před 2 týdny 02:59

Hřebíčková tinktura

V kuchyních našich babiček se vařily nejen dobroty, ale také oléčovadla. Například hřebíčková tinktura, takže vlastně také něco na zub, ale bolavý.